星格BOSS丨徐榮逆市開火鍋店做老闆老友捧場 超強湯底+食材:有信心留人在港消費

文: 余美鳳
2024.05.12

TVB藝員徐榮經常在大大小小的劇集參與演出,由於他的外表亦正亦邪,所以劇集中不少黃金配角都由他擔綱演出,而且每次都交足功課,觀眾們都看在眼裡。徐榮近日榮升老闆在土瓜灣開設火鍋店,好友鄭世豪、嘉駿、馮素波等成為頭一批的捧場客,在香港飲食店不景氣的氣氛下勇敢創業,原來徐榮有「必殺技」。

同場加映:母親節快樂丨陳樂榣兩孩之母緊張大師學識放手 Aria複製媽媽性格 鬧女最心痛?

徐榮近日在社交平台分享自己做老闆的好消息,他在土瓜灣開設名為「聲滾樂」的火鍋店,滾是火鍋水滾的的狀態,而聲原來是店內有卡拉OK服務,能夠讓食客又食又唱,展示「好聲音」。火鍋店有一間VIP房間,而大廳有八至九張枱,方便大家同朋友大夥兒聚會吹水。 

徐榮接受本網電話訪問,他表示:「其實我之前都做過生意,開過補習社,不過疫情三年期間就結業咗,一路都想再做生意,咁我本身鍾意打邊爐,可以同成班朋友親戚咁傾吓偈,氣氛好正,嘢食又多選擇咩都一齊試食。今次係我同兩位拍檔合作,我就投資大約六位數字,(係咪演員收入唔穩定所以想有被動收入?)我啱啱相反,我算好彩,演員收入算幾穩定,反而因為咁支持到我去做生意。」提到店鋪的招牌食物,徐榮表示湯底絕對是足料濃郁,「烈火海貝鮮雞煲」、「花膠雞煲」、「蕃茄龍蝦或蟹湯」、「川菜魚湯」等等,而食物有「牛魔王」及「豬八戒」,分別是牛肉和豬肉的相關拼盆。

 

 

提到現時香港飲食業面對一定的經營困難,特別是港人越來越愛北上消費,為何會選擇逆市開店?徐榮說:「我都知而家經濟唔係咁好,但有樣嘢對生意幾好,就係租金平咗,真係平咗一截,變相成本平咗。我哋對自己食物品質好有信心,試業一個月,客人試完都好鍾意,讚不絕口,所以特別有信心。我明好多香港人北上消費,但我哋有包場服務,好多團體或者大班親戚朋友都可以包場,北上消費頂多都係小家庭唔會太多人,我哋可以招呼一次過20、30人,方便大家約埋嚟食飯或者開Party好方便。」他表示試業期間,有不少藝人好友「捧場」支持,希望能夠做到好口碑,吸引更多客人支持,「我都會成日落鋪頭,我同拍檔交代咗,如果客人係因為見到社交平台而嚟,我都想親自嚟同班新客人打聲招呼,盡量抽時間落去。至於開工有時候成班演員約消夜,呢度絕對可以成為大家嘅飯堂,希望以後諗起火鍋就諗起我哋!」

地點:紅磡崇潔街75-77號地下(加太賀街崇儉樓)--港鐵土瓜灣站D1出口(啟岸旁邊)

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】體驗最「Cheeful」夏日😍↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓【社群請您睇】 "The Parallel Live" 音樂會↓

↓ 周國賢x方皓玟聯手合作↓

↓ 周國賢x方皓玟聯手合作↓