日本豆腐麵火速爆紅!港人狂入貨即食涼拌麵「一箱箱買」香港邊度買到?

文: 溫藹紅
2024.05.17

日本豆腐麵近期大受歡迎!隨著夏日到來,不少人大讚日本一款即食豆腐麵好味,更指是天氣炎熱必備的涼拌麵之一,除了有港人專程去日本搶購,部分本地小店亦有得買,同樣吸引大批港人入貨搶購。

日本紀文即食豆腐麵最近在各大社交平台持續「洗版」,而且詢問度甚高。有港人更透過Facebook群組詢問廣大網友,香港哪裡可以買得到?

今次備受熱捧的日本紀文豆腐麵,到底有何特別呢?翻查產品資料,豆腐麵是以大豆製成的豆腐素麵,麵條極幼身,標榜軟嫩有彈力,有網民形容質感猶如食「流水麵」。

▼豆腐麵食法▼

最重要的是,食豆腐麵極之方便,只需要倒掉包裝內的水份,繼而倒附帶的醬汁再拌勻後,便可以即時食用,無需再作任何烹調,絕對是懶人之選!其次是有注重體型的網民認為,豆腐麵卡路里甚低,適合想減肥或想吃得健康的人士。

綜合網民及網上資料,目前在香港有部分小店亦有售賣豆腐麵,如人氣「彩虹串燒專門店」近期為不少港人大手帶貨,售$22盒或$150原箱(8盒),大部分人「一箱箱買」非常誇張,極速賣斷貨。另外,有指荃灣及元朗豪記梳果都有賣,每盒售價低至$15。

除了小店之外,大型日式超市如AEON、DON DON DONKI等都不時有賣,但需留意未必間間有貨;愛網購的朋友亦可以留意HKTV Mall,現時官網均有出售豆腐麵,每盒價錢介乎$26至$27。至於碰巧去日本的大家亦記得不要錯過!

資料及圖片來源:Facebook@AEON Stores 關注組Facebook@彩虹串燒專門店、HKTV Mall官網

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓