已炒外傭超厚臉皮問拎推薦信?網民教寫4個字香港僱主就會明

文: 黃樂恩
2024.06.04

今時今日,在香港要找到好家傭並不容易,甚至有僱主遇上「妹仔大過主人婆」的經驗。有港媽於社交平台發帖,指自己早前解僱家中外傭,沒想到對方相當厚臉皮,竟要求她提供推薦信(Reference Letter)。港媽聽後相當無奈,只好發文詢問其他網友,到底「要寫咩keyword」才能提醒新僱主避免中伏。

該名港媽於Facebook群組「聘請工人姐姐關注組」發文,她在文中提到「已炒」外傭突然要求她提供推薦信,由於該名外傭工作表現不佳,她實在不想對方禍害下一名僱主,於是她網上發文詢問其他網友「要寫咩keyword新僱主先知道係伏?」

帖文一出,隨即引起網友熱議,短短幾日已有過百人留言,不少人直斥該名外傭厚顏無恥,又認為港媽寫推薦信等同禍害下一個僱主,「真係問得出口個下好嘢...」、「點解要寫俾佢?你寫咗咪等於害人」、「既然我都炒佢,點解仲要寫推薦信?」、「炒得都唔駛俾呢個人情佢」。

亦有人建議港媽寫「藏頭詩」或是故意寫錯字、同音異字來提醒新僱主,「試寫『足君豪運』,希望對方明啦…」、「如果你厭倦人生,想早登極樂,就一定要請呢個工人!」、「做得好很好,詳情加入此關注組了解」、「寫中文,睇路」。不過有網友認為「寫咩都冇用」,指出現在的外傭相當古惑,會自行修改推薦信中內容,甚至有黑心中介會扮僱主寫推薦信,「咩都冇用,我果個自己改內容」、「亂咁寫,姐姐只會唔用呢封信」、「A準會幫佢搞掂,作封靚靚推薦信」。

來源:Facebook@聘請工人姐姐關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓