大埔居屋天價維修單惹爭議!月頭出信月尾即收6位數?業主狂呻分明是搶錢...

文: 黃樂恩
2024.06.07

近年香港有許多大樓齡的屋苑面臨大維修問題,天價工程屢見不鮮,近日大埔某居屋就有業主收到一張天價維修單,指其大廈工程維修費總額竟高達3億,每戶需攤分接近17萬元的維修費,而且6月初才收信,月底已經要繳交第一期約3萬多元的分攤費。這份維修單引起大批業主不滿,紛紛在網上發文大呻「係咪要咁貴?」

大埔某居屋業主早前於社交平台群組上載了幾張照片,內容是「大廈維修工程集資分攤費的繳款通知書」。從照片見到,該張通知書於本周一(3日)發出,內文提到大廈已於今月1月召開特別業主大會,並在大會上通過大廈進行維修工程之決議,是次工程維修費總額約3億3千萬(包括工程總金額以及備用金),而每戶則需以分期方式繳交近17萬元的維修費,分攤費將會以6期收取,第一期分攤費為$33,931,最後繳款日期為6月30日。

樓主看後亦非常氣憤,他直批該屋苑業主立案法團催收維修分攤費過急,其做法相當有問題,「6月3比信,6月30就比第一期$三萬幾蚊,仲要9個月內比哂十七萬」。同時他也指出,一棟大廈維修費居然高達3億,讓他不禁質疑是否造價太高,「係咪要咁貴?(我)見又係大埔新興花園大維修都唔洗咁多,同埋屋苑本身唔係應該有錢剩,可以幫補下咩?」

除了催收費用過急,亦有該屋苑其他業主指出是次工程項目不明,而且維修金額數字亦對不上,認為立案法團此舉分明是在「搶錢」,「維修d咩要3億?」、「真係要咁貴?同埋要係咁短時間就要俾晒錢?合理?」、「條數加埋唔啱數?」、「究竟個法團做緊咩X野?真心考慮報下icac先」。

不過,亦有人認為立案法團做法並無不妥,「樓主可能無去業主大會」、「其實都有講過要收幾多錢,不過之前未有通知大家幾時開始收錢」、「你睇下其他屋苑集資安排先啦。唔好咁naive」,並在留言中提醒樓主記準時繳款,「人地寫明遲交會追究」,稱若欠交維修費用,輕則罰款,重則有機會被釘契。

來源:Facebook@大埔 TAI PO

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓