噪音滋擾!鄰居清晨傳剁肉聲 住客投訴主動送1物「投降」惹爆笑

文: 溫藹紅
2024.06.25

香港地少人多,樓宇單位之間縱使隔音做得再好,都難敵住戶的剁肉聲響。最近有屋苑住戶就投訴,同座樓上住客不時都在清晨「剁肉」,噪音聲量令人飽受滋擾,因而寫下「投降書」,並特意為對方購置一件「禮物」,冀減低該住客帶來的震撼感,惹大批網民爆笑,兼讚事主文采好!

日前(24日)有網民透過社交平台群組發帖,指居住在其屋苑「C2605」住戶,尤其喜愛在清晨時分約6時許,不定時「剁肉劈骨」,因而寫下一封「投降書」,冀「樓上接受我嘅降書啦」。

▼投降書精彩內容▼

大批網民對「投降書」讚好留言,更對樓主的情況深表同情,認為噪音滋擾確實造成很大影響。有人更分享不少同類情況,「我以前樓上都係咁,我就凌晨三四點走上去佢門口撒溪錢同裝香,搞到佢成日畀人投訴」、「晚上也受噪音影響,但投訴無門」;亦有人嘲弄道「啲老人家好鍾意食肉餅」,同時大讚樓主不但好文采,同時形容「心胸廣闊」。

▼網民留言▼

資料及圖片來源:Facebook@香港交通及突發事故報料區Facebook@公屋討論區 - 香港facebook群組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓