張致恒雯雯成功乞得2個月租仍被踢走 暗示帶4個仔自殺:唔係發晦氣

文: 余美鳳
2024.06.28

張致恒(Steven)和太太雯雯自從被封為「網絡乞衣」之後,一直都善用社交平台,努力放負和懇求金錢上的資助,上星期雯雯的愛犬離世,令她情況再次陷入低點。直至昨晚雯雯再次分享被業主追租的對話Cap圖,再次放負稱自己無能為力;而今日佢一家又再次得到「有心人」課金,但「絕望」嘅雯雯仍暗示要帶埋小朋友「離開」,令人憂心。

雯雯今午出限時動態透露有人幫手交租,不過冇幾耐之後又delete咗,未知原因為何,佢留言:「多謝真正關心嘅你們,交番幾千蚊,再交多兩個月,業主都要我哋走。我一個人能力有限,出面亦冇可能有人租畀我,自己知自己事。又唔係未試過全部人坐喺街冇地方瞓。」雯雯一方面話唔會「放棄」,但又話要同小朋友一齊「離開」暗示自殺:「我連狗都不會放棄更何況小朋友所以如果要瞓街不如一齊離開,唔係發悔(晦)氣,而係冇人會明白,係冇路行。成日話搵社工,社工講過冇可能即時搵到屋畀我!需要時間!我啲狗老,我係唔會放棄!真正關心嘅多謝你們!其他不是真心亦不用再多說了,我已經好累。」

 

雯雯一向運用社交平台得到各界的幫忙,無論早前遭Cut水、Cut電或者冇錢交租,都是上網呻窮呻冇路走,然後就有網友睇在小朋友份上,「捐」錢為他們一家度過燃眉之急,不過燃眉的情況越來越密。昨晚她分享Cap圖,疑似業主的短訊留言說:「即使你住公屋,都要交租。如果妳沒有交租都一樣要走,我以比(已畀)咗很多次寬限期妳。是妳們沒有誠信。」雯雯就被追租一事回應說:「我撐咗咁多個月,好攰,肥妹都走埋,宜家真真正正發生,我亦冇力再撐,既然個天要咁發生,唯有接受。」、「冇路行,冇出路,既然已經走不下去,帶住小朋友唯一出路就係放棄?」、「肥妹(愛犬)都走埋,其實冇嘢再輸唔起,冇嘢再放唔低,小朋友細,既然路行唔到,只有大家放棄。」

 

 

事隔十多小時後,雯雯拋下兩字:「再見」,未知是否有任何決定,不過其實早於6月15日端午節假期當日,雯雯都同樣揚言:「全部放棄。」但相隔半個月時間,似乎仍然未有任何轉變。未知是否網友反應未夠踴躍,雯雯再分享被逼遷的短訊,內容是:「區小姐,業主通知,因欠租事宜,你們須於2024年6月30日或之前搬離單位,如有疑問可跟業主聯絡。」雯雯未有交代「再見」到底有何意思,但就急於再用「情緒勒索」一招,一於賣慘,似乎想再次有網友伸出援手,她說:「終於發生!可以去邊?冇人會租,有都唔會有咁大筆數,又佣金又按金又上期,依家咁即係叫我去死?」

 

防止自殺求助熱線:

香港撒瑪利亞防止自殺會: 2389 2222

生命熱線: 2382 0000

明愛向晴軒: 18288

社會福利署: 2343 2255

撒瑪利亞會熱線(多種語言): 2896 0000

東華三院芷若園: 18281

醫管局精神健康專線: 2466 7350

利民會: 3512 2626

「情緒通」熱線: 18111

賽馬會青少年情緒健康網上支援平台「Open噏」: http://www.openup.hk

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓