李龍基寫包單王青霞唔會變心 有愧於心八層物業早已轉贈前妻

文: 余美鳳
2024.07.05

73歲李龍基未婚妻王青霞(Chris)因虛假文書等五項罪名被判監25個月,現時正在香港服刑中,李龍基繼續如常工作,並宣布將會開演唱會跟歌迷見面。近日,他接受網台《Sun Channel》的「葳言大意」訪問,對於女友入冊當晚即出席葉子楣生日派對,他解釋自己有苦衷,為免拒人於千里,才勉為其難答應出席,但他承認自己的敏感度不足。

李龍基爆Chris在獄中不忘寫信,已經寫超過122封信,而他亦有回信:「我有寫,不過唔係寫太多,通常係寫一啲好鼓勵性嘅歌詞,例如『斜陽裡 氣魄更壯 斜陽落下 心中不必驚慌』,又或者『小小苦楚等於激勵』,老實講,其實諗深一層唔係乜嘢大不了,只不過喺裡面多咗時間去自我去檢討、自我去修正。」李龍基坦言:「我感覺佢愛我多啲,當然我都愛佢啦,呢個我唔否認,因為整件事嘅發生就係因為佢太愛我,若然唔係,佢無需要忍受或接受呢啲痛苦經歷,因為佢想盡辦法要留喺我身邊,變咗做咗好多傻事。」

對於外界有一直傳李龍基名下有八個物業,揚言將全部轉贈予Chris,李龍基否認此事:「其實我係窮光蛋嚟,因為我同前妻離婚,其實覺得對佢唔住,所以我係淨身出門完全畀晒佢,簽字離婚放棄晒啲嘢,係因為Chris,2019年嘅時候。」似乎李龍基間接承認是Chris的介入導致婚姻破滅。

 

 

對於不少人質疑兩人年齡差距太多,差距成36年,質疑女方只是為錢「埋身」,李龍基坦言最初都有考量過:「我初初十幾年前識佢時有咁諗過,然後我唔想搞散個家庭,分開咗段時間,後嚟重逢就乾柴烈火重新喺埋一齊。我2018年喺美國重遇Chris,佢係好清楚我畀晒啲物業前妻,只係有少少現金積蓄傍身捱下。」問到會否擔心Chris到一定年紀就會變心,李龍基說:「可以寫包單佢一定唔會變心,因為喺環境之下,唔可以令佢變心,佢喺香港無人無物得我一個,我食硬佢。我就要好努力,因為呢個真係花花世界。」李龍基稱身邊有不少狂蜂浪蝶埋身,凡事沒有絕對:「喺呢個時刻我亦都可以寫包單我唔會變,但老實講,呢個世界冇人可以講係絕對,大吉利是我聽日明天行出去,係唔知有乜嘢事,因為而家呢個世界真係太多變幻,有時候我唔想變,但係忽然間變,變咗去另一個國度,你最好的準備就是最壞的打算。」

李龍基自爆有位堪輿學家對他說︰「佢話:『李龍基你識一個係細啲,再識一個又細啲。』我話唔係呀,我呢個已經細我36年,唔通再嚟一個比我續細48年,唔好啩,所以我真係要盡力克服。」

內容來源:https://www.youtube.com/watch?v=Kn2oYZze0Rg

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【全城招募120隻毛孩】試用腳掌潔護SPA泡泡!↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓登記攞禮物番屋企↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓