有片!港人高松機場被要求量度行李發脾氣 網民批態度「影衰香港人」

文: 溫藹紅
2024.07.09

HK Express近日爭議不斷,繼早前涉無理促兩視障人士落機後,最新再有旅客疑因為手提行李問題惹紛爭。網上今日( 9日)流傳一段港人在高松機場,與地勤職員爭執的片段,顯示疑因為HK Express職員要求量度登機行李「發爛渣」,遭大批網民狠批該名男性旅客態度奇差,斥「影衰香港人」!

HK Express|港人機場量度手提行李發脾氣 大聲呼喝職員遭狠批

網上瘋傳一段港人在高松機場「發爛渣」的影片,顯示一名男性旅客因為HK Express手提行李架,與地勤職員發生爭執。

從片中可見,該男子怒氣沖沖,並多次雙手叉腰,片段開首男子便以廣東話大聲質問地勤職員:「點樣拿出嚟呀?」職員遂以普通話回應指:「兩個可以帶上飛機的(手提行李)你拿出來,我給你貼(職員展示手上毛的標籤貼紙)好嗎?」

相關文章:

當時男子的手提行李箱,已放入HK Express的手提行李量度架內,疑因為「卡實」無法取出,男子隨即相當氣憤大聲道:「你幫我拿出嚟呀!幫我拿出嚟呀!」見職員仍無動於衷,他續將行李量度架拉向櫃台的另一邊,再次要求職員替其取出:「你幫我拿出嚟呀」,然後雙手叉腰,影片到此結束。

▼事件經過與後續▼

相關文章:

網民怒斥「影衰香港人」、「好失禮」

影片於各大網上平台瘋傳,指「個客口音香港人喎」,大批網民批評男子態度惡劣,斥「唔好影衰香港人啦」、「西客香港人一向真係世界級」,亦有網民指「真係好X失禮」,認為「人地有規則你唔想跟,咪唔好買」。

不過,都有網民認為「個架塞得入,拎唔番出嚟真係客問題嗎」、「UO加埋加埋咁多小家規矩,推地勤、飛機客上枱」,大家又點睇?

▼網民留言▼

資料及圖片來源:連登討論區Facebook@HK Express 香港快運及旅行資訊關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓【請您試用】Parisine全新香水身體護理系列↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓