熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   網民開Page寫Fresh Grad N宗罪 一返工就得罪人

網民開Page寫Fresh Grad N宗罪 一返工就得罪人

2015.08.18

如果你要訓練一個人嘅求生意志,唔需要去火山、跳瀑布、過鱷魚潭,你只需要掟佢入扮工室幾年,佢就自自然然識生存,扮工室係天下最黑暗嘅地方,充滿各式各樣潛規則、鬥爭、陷阱,一班啱啱畢業嘅Fresh Grad去完旅行,最近都開始踏入呢個地獄,有網民,應該係老屎忽,就開咗個Page寫紀錄咗佢公司新嚟嘅一個Fresh Grad 點樣返公幾日就得罪晒全公司! 

Round 1
得罪清潔姐姐係大罪,佢哋雖然唔高級,但係勝在做得耐,好受尊重,一陣幫你杯茶加料就唔好!
IT
部同事掌管你電腦大權,好心咪咁多嘢講,係人部電腦都廢,擺明第一日出嚟撈!
老細食咩你就跟住食啦,你估真係問你意見?要話事放工自己去Fine Dinning

 

 

Round 2
係叻仔嘅,咁快學式返工慢慢嘆早餐,不過未係你呢啲新人做囉!

相關文章
內容評分
評語