熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   計準時間同出口!兩款搵路APP教你搭車慳盡每分每秒

計準時間同出口!兩款搵路APP教你搭車慳盡每分每秒

2016.07.08

香港人分秒必爭,習慣善同每一分每一秒,如果連平日無法避免的等車、搵路時間都能縮減就最好不過!如果身邊有路痴朋友連Google map都唔太識睇,一定要試試以下兩個方便易用的交通工具apps,一個教你搭盡本地交通工具兼搵最快路線,一個教你搵地鐵最快出口。雙管齊下,即使路痴亦唔怕蕩失路,為你慳番唔少搵路同等車時間!

PokeGuide-搵最近車門搭地鐵

 

個名咁樣,一讀就知100%本地製作!Pokeguide好用之處在於它能指示你到達最近月台電梯和出口的車廂位置,讓你善用搭車的時間找到合適的車廂和車門,一出地鐵就能直接上電梯同時直接到達你想到的地鐵出口!除了目的地出口之外,就連最接近轉車位置的車廂都能預先知道,轉車亦不怕要在人群中搵路逼電梯!

PokeGuide內分成簡易和進階版本,簡易版本較適用於平日熟悉的路線,在app內選擇最後目的地的車站和出口,便能夠快速知道最近出口的車廂位置。

 

內容評分
評語