香港街頭實測!用老土開場白識女仔 結果一句就拖到手仔

文: Cay Cheung
2017.05.22
平時有留意開外國消息的網友,應該會發現很流行拍攝社會實驗的影片,而其中一個題目就是「Pick Up Lines Challenge」,即是用誇張的開場白在街頭搭訕。而本地影片製作團隊「Mihk香港製作」,亦希望在香港嘗試這個社會實驗,想看看如果用呢種騎呢兼老土的開場白係香港識女仔,香港女仔又會有什麼反應。

【精選推介】2016十大熱門男女嬰名字出爐 

【精選推介】研究發現「單身基因」 單身機率高20%

 
 
「Pick Up Lines Challenge」的精髓是先講一句很普通的開場白,當對方作出回應時,再將重點句子講出,希望引起對方興趣或能夠交換電話。精選5句曾在影片中出現的對白:
 
1. 「你屬咩架」
 
 
2. 「可唔可以幫我Google一個地方」
 
3. 「你係咪偷咗我嘢?」

4. 「你把手拿出來」 
 
5. 「可唔可以借個電話嚟?」
      
 
完整版本:
 
「Mihk香港製作」是由對電影充滿熱情同創意的七位少年組成,希望為香港製作屬於香港的微電影。
 
 
 
 
 
資料來源: Mihk香港製作授權轉載
 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Cetaphil舒特膚清爽無油保濕水感啫喱!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓