日本節目耳鼻咽喉科醫生教你一招通鼻塞! 實測用膠樽1分鐘即令呼吸順通無阻

2020.09.13

香港好多人都有鼻敏感,鼻水流不停、打噴嚏、鼻塞等問題非常困擾。面對鼻塞,不少人會不斷擤鼻,希望鼻水鼻涕從鼻腔裡消失,就可正常地呼吸,不過這個方法往往都不能解決鼻塞問題。日本節目《ソレダメ!〜あなたの常識は非常識!?》就請來一位耳鼻咽喉科診療部長石井正則教大家一招通鼻塞,原來用一個膠樽就得!

耳鼻咽喉科診療部長石井正則醫生於節目中指,鼻塞的時候只要將一個膠樽夾在腋下,就可通鼻塞。

石井正則醫生解釋,由於腋下內側有交感神經,連接鼻的反射區,將膠樽夾在腋下可刺激交感神經,放鬆腫脹的鼻黏膜,令鼻道暢通。

節目更找來4位有鼻塞問題的人實測將膠樽夾在腋下1分鐘,結果顯示,4位都在3分鐘內解決了鼻塞問題。

大家遇到鼻塞問題時,不妨試試這個方法!

 

來源︰《ソレダメ!〜あなたの常識は非常識!?

即睇更多健康資訊

更多健康資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶】不含酒精及化學成份!天然又安全!↓

↓ 準時入APP搶芳泉全效消毒噴霧套裝!↓

 ↓ 準時入APP搶芳泉全效消毒噴霧套裝!↓

↓必收藏!香港咖啡地圖2023!↓

↓精選50間咖啡店(附評分)!即睇詳細介紹↓

↓精選50間咖啡店(附評分)!即睇詳細介紹↓

評語

相關文章