陪小五囡囡溫習英文結果卻被考起!醫生陳沛然感嘆:爸爸超過一半唔識

不少父母都會陪伴子女溫書做功課,享受親子時間。立法會議員兼醫生陳沛然,日前在FB分享自己陪女兒溫習的故事,結果卻被考起,最後更不恥下問地向女兒請教。連一向被視為高學歷代表的醫生都感嘆「超過一半唔識」,不少網民紛紛留言表示現時小學生的課程內容過深。

陳沛然分享二女兒的小五英文課程內容,「Poetry Words」中不乏艱澀生字,例如alliteration、simile、onomatopoeia及assonance等等。陳沛然感嘆學海無涯,自己亦不恥下問反向二女討教,更笑言「我識 smile, 唔識 simile...」。

不少網民紛紛留言感嘆現時小學課程之深,有人解釋這些生字是詩的修辭手法:「Poetry 欣賞,呢啲 concept 知就得,我唔明點解要串到出嚟。依家香港小學生知咩係 rhyme, 但係問佢地點解要寫詩, 肯定無個答到你」,有網友就表示自己這些是自己當年會考讀英國文學的內容。

圖及來源:FB@陳沛然

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【U Lifestyle App聖誕周年慶】DayDay送大禮!↓

↓勁送機票/電話/遊戲機等巨獎!↓

↓勁送機票/電話/遊戲機等巨獎!↓

↓「U Lifestyle App限時搶」↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓

評語

相關文章