【保暖】日本節目實測6款熱飲暖身程度 薑茶只排第三 最強暖身熱飲大人細路都啱飲

2020.12.24

今年冬天比以往幾年寒冷不少,除了多穿幾件保最之外,好多人都會飲熱飲暖身,日本節目《この差って何ですか?》就曾實測6款熱飲的暖身程度,原來冬天非常受歡迎的薑茶只排第三!第一名是大人細路都適合的熱飲!

日本節目《この差って何ですか?》請了6位女生實測6款熱飲,分別是咖啡、紅茶、綠茶、朱古力、薑茶及甘酒。6位女參與者首先要坐在20°C的房間內,然後每人喝其中一款相同份量及溫度的熱飲,之後量度體溫,測試體溫回落至原本平均36.2°C的時間,時候越久,就代表最暖身。

最後排名如下(按圖睇詳情)︰

第6名︰咖啡(9分鐘)

 

節目中專家石原新菜指,咖啡及綠茶中的咖啡因有使人體降溫的效果﹐而薑茶中的薑辣素可使人體產生熱量,令體溫急速上升,不過同時會因流汗而失去熱量。紅茶中的茶黃素可改善血液循環令體溫上升,而朱古力中的可可酚也有同樣效果。

來源︰《この差って何ですか?》、Pexels


 

即睇更多健康資訊

更多健康資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】請您同毛孩免費住酒店!↓

↓立即分享寵物照片 贏走獎品!↓

↓立即分享寵物照片 贏走獎品!↓

↓正嘢!《社群》專區登錄App↓

↓必睇人氣生活+美食主題深度關注組↓

 ↓必睇人氣生活+美食主題深度關注組↓

評語

相關文章