菜鳥香港新推出「極速取件服務」逾50間自提點提供服務!拎貨唔駛等再送免費手拎包

文: 黃樂恩
2023.12.13

菜鳥香港早前宣布推出全新極速取件服務,標榜「唔駛等,即刻攞!」使用指定App即可享有極速取件服務,首次使用用戶仲可以免費獲得菜鳥快遞手拎包,平時有買開淘寶的朋友可以睇睇啦!

菜鳥香港App取件項目負責人馬遠表示,目前全港各區已有超50間菜鳥自提點支持App取件服務,用戶僅需「輕松一點,包裹即刻到手」。當用戶在CAINIAO App或淘寶App物流中心內點擊「一鍵取件」後,即可根據自提點電視屏或App的排號動態完成取件,真正實現包裹「隨到隨取」。

與過去相比,整個取件過程不僅更智能高效,而且極大降低了人工操作帶來的錯拿概率、包裹信息一目瞭然。此外,為吸引用戶體驗此項新服務,菜鳥還將為首次使用CAINIAO App取件的用戶免費發放菜鳥快遞手拎包。

據菜鳥早前分享,菜鳥於去年在境外市場推出CAINIAO App,可以接納淘寶以外的集運訂單。截至今年7月底,菜鳥在香港的用戶突破260萬,平均每3個香港人中就有1人使用過菜鳥的電商物流服務。

來源:菜鳥香港

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓