校巴司機情緒大爆發粗口兼動手 狂罵的士司機 家長:唔好嚇親小朋友

文: 張詩朗
2023.10.25

今日有網民在Facebook群組發佈一段校巴司機不停用粗言穢語與的士司機爭執的影片,惹來網民熱議,不少網民留言表示擔心。

有網民於Facebook群組(香港交通及突發事故報料區)發佈一條影片,內容有關一位校巴司機與一位的士男司機起爭執。影片中可見一輛校巴(紫色旅遊巴)停泊在黃大仙竹園翠竹花園,正準備接載學童上學,旁邊一名的士男司機想把的士駛離泊位。影片中可見的士被校巴擋著離開路徑,於是響咹要求校巴讓開。

校巴男司機不滿上前理論,雙方發生爭執,的士司機以手機拍下全程,表示自己並沒有說過任何話,只是「呠咗一聲咋喎。」

校巴司機馬上以粗口回應「你睜大隻眼咁大聲,做乜X嘢!」的士司機稱:「你(架車)擺(係我)出面呀嘛。」並表示:「我呠一聲你咁惡!我有車Cam影到你!」校巴司機隨即回到小巴取出手提電話拍攝的士司機,校巴司機當着家長及學童面前罵的士司機:「人哋學生喺度上車,啱啱上車之嘛,見X住你,喺度呠呠呠!」家長勸阻校巴司機「不要打」。

隨後校巴司機更推撞的士司機,表示說會「打X死你」。中途有疑似家長勸阻,的士司機隨即將校名說出,並反問「你的仔女比呢D人車?」校巴司機疑似襲擊的士司機,的士司機不停叫喊「唔好郁手」。校巴司機則不停以粗口挑釁,的士司機大叫報警。路邊家長不停勸阻的士司機,「並表示報警還報警,不要嚇親小朋友」「啲小朋友返學遲到喇」,「比學生返學先啦,你有佢車牌唔怕搵唔到佢。」影片可見雙方擾攘良久。

網民指校巴司機行為非常危險,表示他「手腳情緒都未控制到, 就叫佢駕駛大型車輛車小朋友離開」,擔心乘搭車輛的學生的人身安全,怕司機情緒激動時駕駛會出現意外。亦有網民表示非常疑惑,表示「司機點癲都唔夠啲家長癲,個司機情緒咁惡劣都唔擔心小朋友安全,只擔心小朋友要返學」,不管校巴司機打人,家長不分是非黑白等等。

涉事校巴司機為保良局錦泰小學校巴司機,事件最後報警處理。經警方調查後無人受傷,列作糾紛處理。

來源:Facebook群組(香港交通及突發事故報料區)

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓