大快活免費提供咖啡渣+檸檬皮!全港130間分店設櫃檯領取!附6大廢棄食材家居清潔貼士!

文: 梁穎心
2024.05.15

為響應環保,大快活早前推出一系列「活得夠GREEN」活動,當中包括免費提供咖啡渣及檸檬皮,讓有需要市民自攜容器取用。現時全港約130家分店供應免費咖啡渣,有114家分店供應免費檸檬皮,歡迎大眾用於去漬、辟味、驅蟲等用途。

港人的環保意識日漸提升,不少人在生活中都貫徹環保4R原則,包括減廢、重用、回收、循環再造。有見及此,大快活由上年下半年開始,於參與「活得夠GREEN」活動的分店設立櫃檯免費供應咖啡渣及檸檬皮,市民可自備容器領取。

雖然櫃檯供應咖啡渣及檸檬皮不可食用,不過大快活鼓勵市民將廢棄食材重用。以下整理了6大「轉廢為材」貼士,這些食材廢棄物絕對是家居清潔小幫手!

雖然並非每家分店都有設置專櫃,不過全港已有約130家分店供應免費咖啡渣,及114家分店供應免費檸檬皮,覆蓋極廣,即刻去就近的分店睇睇喇!>>大快活分店地址<<

來源:大快活

同場加映:【夠鐘放飯】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓