《愛回家》高小姐丨甄采浠表態願領養張致恒孩子 不忍小朋友受苦:好多人想要都冇

文: 余美鳳
2024.07.06

張致恒(Steven)和雯雯這個「愛生事家庭」經常都出現財務困難,更毫不有愧公開在IG求大家「集資」為他們交租、交電費、交水費等等,多次靠網民為他們一家六口度過燃眉之急。日前,雯雯再次成功靠苦肉計搵到「有心人」為他們一家交租,可惜業主因不滿他們經常拖欠租金,決定不再續租,雯雯再次在IG放負,更暗示走投無路,想帶小朋友「離開」。藝人甄采浠(原名:甄詠珊)轉發本網新聞,並留言說:「我可唔可以領養一個?」

 

在《愛回家之開心速遞》中飾演高小姐的甄采浠現年43歲,仍然是未婚狀態,對於今次領養的留言,她接受本網電話訪問時表示:「我一直都有留意呢個家庭嘅新聞,我覺得世界唔可以話唔公平,但好多嘢真係事與願違,我身邊好多朋友都好想擁有下一代,甚至經濟條件好好,都希望可以組織家庭,但努力好多年都冇小朋友誕生。我見到上天畀咁好嘅家庭佢哋(張致恒),點解佢哋唔好好珍惜呢?我見到佢暗示講到想輕生,我真係幾心痛嘅,有呢啲念頭,真係情緒好低落先會產生,但人好容易一念之差,點解唔去努力生活呢?」

甄采浠表示自己一向鍾意小朋友和小動物,可惜是心態上想找到靈魂伴侶才結婚生仔,「我唔介意收養小朋友,亦唔介意另一半本身有小朋友,一直都有收養小朋友念頭。如果你哋(張致恒)咁唔珍惜,就畀啲好想珍惜嘅人啦!同埋如果佢哋真係要搵嘢做,真正願意工作,我美容院係可以請佢,只要肯學肯做,冇困難係解決唔到。所以我好欣賞吳浩康,呢個世界只要肯行、肯郁,冇嘢係解決唔到,應該係去解決困難,你有腦就去諗創意賺錢,冇嘅咪勞力去賺錢。」

 

 

甄采浠坦言自己是有經歷的人,以前家庭的環境比張致恒一家辛苦得多,所以特別有感受。她曾經在節目《日日媽媽聲》中透露自己16歲入行,爸爸在金融風暴下破產,她開始打工賺錢擔起頭家,曾經試過一日打三份工,為家人還債。她說︰「16歲開始做臨時演員,因為真係想入行同學多啲嘢,同時間有做化妝同售貨員,做好多份工去維持,令我可以繼續做臨時演員。因為金融風暴,屋企出現好嚴重嘅經濟問題,我好慶幸父母健在,雙親好健康。當時基本上我哋係負債,而且冇錢買傢俬,要去垃圾房執人哋掉出嚟嘅傢俬搬返屋企,當時環境都幾困難。」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓【限時搶⚡】勁送小牧味屋高鈣梳打餅套裝!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓

↓ 一套6包:芥末味 / 蕃茄味 / 黑芝麻味!↓