港男被迫學揸車?女友3大理由冀對方考車牌 網民列5個方法助解困

文: 溫藹紅
2024.07.09

考車是否必須?最近有港男發文分享指自己對揸車不感興趣,自覺無天份且會緊張,惟女友因為3大原因希望對方學揸車,當中包括想男友接收工,不知如何是好遂上網詢問網友意見,獲網民列5個方法助解困,如建議樓主多玩車類遊戲、又或者資助女友考車牌,都有人對「接收工」理由極為不滿,建議樓主分手。

港男被迫學揸車陷困境?女友3大理由冀男友考車:接收工

香港考車牌相當普遍,同時是技能之一,但未必人人都感興趣。最近就有一名男網民透過連登討論區發文,指自小對於駕車不感興趣,「覺得自己揸唔掂,會撞死人」,但女朋友就一直希望對方駕車「接佢收工」,於是發帖詢問網民:「有冇人都好似我咁,唔鍾意揸但結果要揸,最後有冇真係揸? 或者有冇方法可以令我對揸車多啲興趣?」更著網民「唔好叫我飛左佢」。

他表示,經了解後得悉女友希望樓主考車後,主要有3大用車方法。 

▼女友列3大用車方法▼

樓主續列出自己不愛駕車的7大原因。

▼7大原因不愛揸車▼

他又指出,認為駕車並非沒有吸引之處,如可以播住「一路向北」駕車氣氛感覺不錯,以及認為隨著科技愈趨發達,有自動駕駛後「就無咁攰同無咁驚撞死人」;至於經濟能力方面,他表示沒有太大擔憂,「佢(女友)開心就ok,養車每月畀多一萬幾千我絕對負擔得到」,但期望可以獲得網友意見。

網民列5個方法助解困:乜嘢都係熟能生巧

帖文引來不少網民留言,有好心網民更提出不同方法及建議。綜合網民留言,主要有5個方法助樓主解決現時困局,例如資助女友考車牌、多玩車類遊戲等,亦有網民作出鼓勵,「乜嘢都係熟能生巧,只要有心,唔係低能,應該可以」;不過有人就認為對方沒有從樓主角度出發,反建議樓主分手。

▼網民留言▼

樓主留言澄清指,曾與女友道出上述所有想法,「佢都叫我唔好揸,完全無逼我。同埋佢平時都對我好好,唔係自私唔顧我感受。但我知佢真係好想第日有男朋友/老公車,有時接下佢番放工,我好想為佢做到呢件事,所以想問下我咁嘅情況點解決好」,又強調「佢好好,佢係咁叫我咁辛苦就唔好揸,但我想了左佢心願」,決定會嘗試考車,大家又有沒有其他建議予樓主呢?

資料及圖片來源:連登討論區、電影《頭文字D》劇照

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【請您試用】Parisine全新香水身體護理系列↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓潔淨肌膚同時散發綿長持久的香氣↓

↓【限時搶⚡】位元堂美肌養顏糖水套裝 ↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓

↓ 養血安神並潤膚美肌 / 從內而外煥發光彩!↓