熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   千禧年後,我們一起經歷過這十件香港事

千禧年後,我們一起經歷過這十件香港事

他約我去迪士尼 「畢生也願記起 香港迪士尼 煙火璀璨夜晚定會很美」(圖:官方網站)
2015.09.08

文:DL

千禧年後,香港經歷了很多大小事,終於係跌跌撞撞之中走到今日。以下這十件香港事,我們都一齊經歷過,甚至曾參與其中,唔知你又記得幾多呢?

1. 戴口罩!清潔! 停課!

2003年沙士襲港使全城陷入恐慌!無可否認沙士係香港人心中最重要的一役,當時香港被列入役區,電視台每日公佈死亡人數,城中人人自危,清潔、洗手、戴口罩,港人衛生意識從未如此高漲。雖然當時情況極差:經濟下滑、病情未明、政治混亂,但港人在此極困難之時卻展現出前所未有的團結,最終戰勝病魔,香港人,勁呀!

如果個陣你仲係位學生,你一定會好開心,因為可以放假放到天荒地老。不過後期放假放得多,就會好想返學,很掛念學校的一切。但我就慘啲,因為我當年因為沙士而無得去畢業營,嗚呀!

2003年沙士襲港(圖:cdn.turner.com)(圖:cdn.turner.com) 

2. 七一大遊行

2003年還發生了另一大事——七一大遊行。

當年七一,香港人都忍唔住站出來!廿三條、經濟不景、沙士慘況,無一不是上街的條件,最於造就了五十萬人逼爆港島的情景。大家一齊高呼:「老董下台!」當年的你唔知又係邊呢?

3. 看風箏飛多遠未斷線

2005年《大長今》在香港播出後。引起了前所未有的熱潮!李英愛瞬間成為香港無人不曉的大名星,大長今結局當日收視高達50點,創下了香港收視神話。就連我學校都用《大長今》做勵志教材。崔今英、中宗、鄭尚宮呢啲角色名,大家仲記唔記得呢?後來仲有動畫版,不過睇睇下決定放棄!經典之所以係經典,在於其他作品難以超越正典。

《大長今》(圖:cue.imbc.com) (圖:cue.imbc.com) 

4. 他約我去迪士尼

「畢生也願記起,香港迪士尼,煙火璀璨夜晚定會很美。」2005年迪迪尼開幕,香港人從此多了個拍拖好去處!但記唔記得一開始時接待内地遊客的場面?媽呀,太混亂了!時至今日,迪迪尼都仲係講普通話多過廣東話。但其實迪士尼開幕又關我咩事喎,唔通得自己一個人去玩咩……

他約我去迪士尼 「畢生也願記起 香港迪士尼 煙火璀璨夜晚定會很美」(圖:官方網站) (圖:官方網站) 

內容評分
評語