熱愛優質生活
首頁   \   港熱話   \   小學時期 你一定去過的10個地方

小學時期 你一定去過的10個地方

2015.08.10

文:DL

小學雞年代每次參觀活動,總會去啲千奇百怪的地方。今次小編同大家精選左十個大家必定到過的參觀地點,等大家搵返少少童年回憶。

1.交通安全城

話說係70年代,政府係秀茂坪起左第一個交通安全城,係一種模擬道路環境的公園結果大受歡迎,從此交通安全城熱潮一發不可收拾。市政局先後係北角、沙田同屯門興建多三個交通安全城,由香港警務處道路安全組的警務人員教育小學生有關道路安全的意識。從此成為每個小學生必到嘅地方。其實我除左依稀記得個度有單車玩之外,都唔太記得自己做過啲咩,但印象中都幾好玩嘅。

 

 

 片:youtube@citysammy

 

2.嘉道理農場

嘉道理農場是位於大帽山的農場及植物園。雖然平時大家可能無幾可會去,但小學雞年代幾乎一定跟過大隊去參觀。個度有山有水有雞有豬,我諗唔少人都係個度第一次見到平時食開嘅食物生勾勾咁出現係面前。至於當時有咩感受?十幾年前嘅野鬼記得咩。

fb@嘉道理農場

 

圖:fb@嘉道理農場

 

3.鐵路博物館

又一個每人都去過但又無咩印象的地方。位於大埔嘅鐵路博物館係前大埔墟火車站,據官方資料顯示,可以「找到香港鐵路交通發展的點點滴滴:舊火車站的古蹟和訊號室、窄軌蒸汽火車頭、古董車廂、與實物大小相同的電氣化火車車廂模型及歷史圖片等。」依稀記得當年我對得風扇無冷氣嘅火車感到好新奇。老師,典解會咁嘅?

鐵路博物館(圖:旅發局)

內容評分
評語