拆解腳踝關節腫脹12大成因 原來未必同食得重口味有關!

2021.04.24

每當天氣轉變、轉季時,可能有不少人都經歷過關節腫脹、痠痛的情況。有時候在進食了過於重口味的飲食時,亦有可能因此全身水腫。如果曾經試過腳踝關節腫脹,就要打醒12分精神,因為未必同食得重口味有關!而輕視腳踝關節腫脹問題,更有可能引發出更多身體健康相關的問題,嚴重的更有可能致命。

即Click入圖睇12大腳踝關節腫脹的成因:

關節腫脹有可能會導致發炎,令生活行動不便,容易出現痛楚。亦有可能因此引發發炎性關節炎,即痛風、類風濕性關節炎等問題,嚴重的或會致命。如果懷疑自己是腳踝關節腫脹而非水腫,就要及早求醫,聽一聽專業人士意見。

資料來源:Lauren Del TurcoMedicalNewsToday

圖片來源:Unsplash

 

即睇更多健康資訊

更多健康資訊

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓↓【免費贏Rollink可摺疊行李箱或旅行Mini Bag】↓↓

↓ 立即分享旅行打卡靚相!↓

↓ 立即分享旅行打卡靚相!↓

↓【社群送禮】贏走總值,000獎品!↓

↓ 立即分享打卡蛋糕相!↓

↓ 立即分享打卡蛋糕相!↓

評語

相關文章