西九小巴路線牌用Emoji表情符號展示地方名勁生動!西瓜/狗仔/馬仔/紙扇符號睇唔睇得明?

2022.08.03

廣東話博大精深,原來Emoji(表情符號)都做到「一符號多義」的效果。最近有網民發現有小巴路線牌用Emoji展示地方名,包括用西瓜、狗仔表情符號代表西九文化區,翹起屁股的馬仔、紙扇符號表示屯馬線的意思,仲用了港幣四元、蚊和雞的表情符號表示$4車資,相當盞鬼!

近日有網民在「連登討論區」開post,發現往西九文化區的74D小巴路線牌用Emoji展示地方名,包括西瓜、狗仔表情符號代表西九文化區,翹起屁股的馬仔、紙扇表情符號代表屯馬線(臀馬),$4車資更用上港幣四元、蚊和雞的表情符號代替,非常地道,不過未知遊客會否看得懂?

網民表示路線牌完美展示廣東話文化、創意度十足非常有特色,又指紙扇符號「其實幾畫龍點睛」、「好生動」,不過有人就話圖中不是馬而是驢仔。

►App《U TV》專區超過50個自家製節目任睇 

圖及來源:連登討論區


 

用App賺U Fun換獎賞!

會員登入U Lifestyle App即可領取
迎新禮遇 150

立即登入領取

↓【隆重登場】香港咖啡地圖2022!↓

↓即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)↓

即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)

↓社群送禮!贏走人氣網上超市現金券!↓

多玩多中!立即參加!

多玩多中!立即參加!

評語

相關文章