K Kwong推薦$3平價滅蝨藥!深水埗買到!滅蝨、螞蟻、曱甴都殺得死

文: 梁穎心
2023.11.15

化學博士K Kwong在社交平台上介紹一款平價滅蟲藥,只要$3就買到,更直言「好多而家賣緊幾百蚊支嘅吹到天花亂墜嘅『硼酸鹽』就係呢隻嘢嘅水溶液。」簡單一盒粉即可同時達致滅蝨、滅螞蟻、及滅曱甴,即睇博士介紹喇!

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

床蝨多國肆虐,港人人心惶惶,化學博士K Kwong呼籲市民無需過份擔心,直言:「早期如果你唔怕蚊,你更唔應該怕床蝨。」市面上充斥各式滅蟲藥,K Kwong今日在社交平台上分享平價滅蝨藥,就是只要$3就可以在深水埗買到的硼酸(Boric Acid)。

除了滅蝨,博士指將硼酸拌砂糖,連曱甴、螞蟻都可以殺死。博士提醒當噴灑硼酸水溶液的時候,記得戴口罩以免微粒入肺,「佢D水份會蒸發,化為微粒粉末,喺物件上來留下。」

硼酸如何殺死昆蟲?

由於昆蟲注意自己身體乾淨,當牠們的身上黏上硼酸粉,自然會想方設法弄掉粉末。K Kwong指出,乾的硼酸粉結晶是尖的,當昆蟲清潔身體時便會刺穿保護外表皮的脂肪質,部分昆蟲會因而脫水死亡。

K Kwong補充,有部分昆蟲因為用口幫助清潔,從而吸入硼酸。硼酸破壞昆蟲的神經和胃,從而滅蟲。「硼酸亦係好常用藥餌式滅蟲劑,如果你加埋糖粉俾啲昆蟲食咗,可以殺死大量曱甴同埋蟻。識玩嘅朋友就係三蚊咋。」

硼酸與硼砂一樣嗎?

硼砂是硼酸的鈉鹽,其中的水溶液都可以「水解」得到硼酸,所以對昆蟲一樣有殺傷力。K Kwong指,「以前啲人會硼酸或硼砂加落食品度等佢彈啲,而家已經完全禁用。」有網民奇思妙想:「以前成日話啲國產鬼口水係用硼砂整嘅,其實用果樽野加糖,引唔引到啲蟲去自殺呢?」

硼酸對人體有害嗎?

K Kwong提醒,硼酸和硼砂對人類都有毒。雖然誤食問題不大,但如果粉末入肺後果隨時不堪設懋,所以使用的時候記得戴口罩。

來源:Facebook

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓