【中環美食】中環新開兩層高復古墨綠色Cafe 夜晚變酒吧!厚切吉列豬三文治/日式脆炸甘鯛

2021.03.17

中環美食何其多,除了有不少特色餐廳,近來更不乏精緻的咖啡店進駐。最近中環蘇豪區新開一間復古墨綠色Cafe「Le Jardin à Soho」,樓高兩層。Cafe裝潢大走復古型格路線,玩味十足,吸引了不少人到來邊歎咖啡邊影相打卡。日間是Cafe,夜晚就變身酒吧,而食物質素亦相當不錯。即刻睇睇這間新開中環Cafe介紹啦~

位於中環的「Le Jardin à Soho」,日間經營Cafe,夜晚經營酒吧。Cafe樓高兩層,以復古墨綠色為主調,下層地面鋪滿復古的綠色花瓷磚,兼且用上墨綠色的家具,風格玩味十足,而樓上則是暖和色調的舒適用餐環境。Cafe裡面有不少打卡影相位,隨意地影都能影到靚相!

Cafe主打日式Fusion菜,食物質素相當不錯。這份炸魚薯條並非一般英式炸魚薯條,他們自家製British Fry Up($138)用上新鮮甘鯛,以連同魚鱗的方式一起脆炸,魚鱗部分代替了炸粉,做出脆卜卜的口感,吃起來又香又脆。這份炸魚薯條是每日限量供應,想試的朋友就記得早啲去喇。

另外他們的厚切吉列豬三文治($108)亦相當受歡迎,吉列豬扒保持肉嫩多汁,口感層次十分豐富之餘,都幾飽肚。另一款自家製肉醬意粉 Slow Cook Beef Ragu Bolognese($138)就連肉醬都是每日新鮮自家製的,肉醬裡有肉粒,挺有咬口,食落惹味。

甜品方面,有自家製的Hotcake,口感外脆內鬆軟。

飲品方面,咖啡選擇非常多,例如Caramel Latte($42)、Strawberry Latte(熱$42 // 凍$45)和Espresso Tonic($48)等。Strawberry Latte裡面的士多啤梨醬都是他們自家製的。不喝咖啡的話也可以選擇荼飲。

活動資訊

  • 地址 中環士丹頓街36-36B號地下E號舖
  • 人均消費$101 - $200
  • 開放時間星期二至日,12:00 - 23:30,逄星期一休息
  • 電話66018126

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶】西班牙Valor無添加糖85%黑朱古力!↓

↓ Bean to Bar生產 / 不含麩質!準時入App換領! ↓

 ↓ Bean to Bar生產 / 不含麩質!準時入App換領! ↓

↓必收藏!香港咖啡地圖2023!↓

↓精選50間咖啡店(附評分)!即睇詳細介紹↓

↓精選50間咖啡店(附評分)!即睇詳細介紹↓

評語